El clan de l'ós de les cavernes

Per Duna Galup Redondo, 1r ESO

el clan de lós de les cavernes

AUEL, JEAN MARIE
Editorial La butxaca, 2009

El clan de l'ós de les cavernes es el primer llibre d'una saga anomenada Els fills de la Terra. Els seus altres títols són: la vall dels cavalls, els caçadors de mamuts, les planes misterioses, els refugis de pedra i la terra de les coves pintades.

Està ambientat en la prehistòria, i explica la historia d'Ayla, una noia cromanyó que conviu amb un clan de neandertals i visita diverses cultures paleolítiques.

Arran d'un terratrèmol, l'Ayla, una nena cromanyó, es veu allunyada de la seva família, i es ferida per un lleó de les cavernes. Quan el clan de l'ós de les cavernes, un clan de neandertals la troben, lluitant entre la vida i la mort l'adopten, tot i que no estan molt convençuts, perquè l'Ayla és dels  Altres, no és com ells.

L'Ayla creix amb el clan, i aprèn a comportar-se com ells: parla amb signes, no plora,... però no té records dels seus avantpassats. Se sent acceptada i estimada pels seus pares adoptius, però, per molt que s'esforça per ser com ells, no pot evitar ser diferent d'ells tan física com psíquicament, i no es conforma davant les actituds masclistes que pren el seu clan.

La seva mare adoptiva, Iza, l'ensenya a ser una remeiera, i conèixer tots els remeis naturals. Tot el clan la respecta i l'accepta com un membre més, però Broud, el fill del cap, l'odia i busca desafiar-la perquè trenqui els tabús socials, per aconseguir que el clan la rebutgi.

Abril 2015

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR