Companyes especials

bacils

Per Mª Àngels Ortiz de Juana, membre de l'AMPA

Sabies que en el nostre cos hi ha 10 vegades més microorganismes que cèl•lules pròpies?. És a dir, si considerem que una persona adulta està formada per 1013 cèl•lules, té 1014 microorganismes. En una persona que pesi 70 kg, 1 kg són microorganismes.

Tot el conjunt de microorganismes que viuen a dins nostre, s’anomena microbiota o microbioma, bàsicament està format per més de 1000 espècies bacterianes, alguns fongs i altres organismes unicel•lulars.

Sempre pensem en les bactèries com les causants d’infeccions i malalties com els refredats. Algunes vegades també recordem que ens son útils a la indústria alimentària i farmacèutica. Quasi sempre oblidem que també n’hi ha que conviuen dins el nostre organisme, són les nostres companyes que formen el microbioma humà. Aquestes companyes tan especials tenen un paper molt important en diferents processos biològics i interaccionen contínuament amb el nostre organisme. Intervenen en la síntesi de vitamines i en l’absorció d’aliments, i interactuen amb el sistema immunològic i amb el cervell.

Les primeres bactèries que s’instal•len dins nostre provenen de la llet materna. El nostre microbioma pot canviar al llarg de la vida. Actualment, hi ha estudis que associen alteracions del microbioma amb malalties. Mantenir en bones condicions a les nostres bactèries ens pot ajudar a tenir una bona salut. Per això, cada cop veiem més anuncis de productes amb probiòtics i prebiòtics que van bé per millorar la nostra salut. Els probiòtics son bactèries vives que poden normalitzar la nostra microbiota i els prebiòtics son nutrients per mantenir-la sana. Calen més estudis per saber si realment són útils o no. Si més no, cada cop hi ha més dades que ens fan pensar en que és recomenable prendre un iogurt cada dia per mantenir les nostres amigues bactèries en bones condicions. Si llegiu la composició del iogurt veureu que hi ha bactèries, Lactobacils o Bifidobactèries, una de les més abundants en el nostre intestí.

La major part de les bactèries estan al nostre intestí, però també en tenim a la pell, a la conjuntiva de l’ull, a la boca, al nas, a la faringe, al tracte urinari, a la vagina i a la llet materna. A que no sabíeu que les bactèries eren tan bones amigues nostres?

Desembre 2014

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR