Dissenys inspirats en animals

cargol esc

Per Maria Igón, 1r ESO

En aquest article comentaré alguns objectes o construccions inspirades en les formes del món animal, és a dir, posaré alguns exemples en els que es posa de manifest que el disseny de l’instrument o estructura imita l’aparença d’algun animal. Actualment es para gran atenció als dissenys de la naturalesa doncs sabem que estan perfectament adaptats a la funció que tenen.

La mosca:

Sabíeu que hi ha telescopis inspirats en les pupil·les d'una mosca? Els ulls de les mosques tenen mils de lents individuals. Els telescopis inspirats en les pupil·les de la mosca utilitzen setze lents separades que permenten obtenir múltiples imatges del cel en diferents direccions. Així es poden detectar i seguir objectes propers a la terra, com asteroids o cometes. 

L'escarabat:

L´escarabat del Namib és un insecte adaptat a viure al desert. Aquest escarabat és capaç d'aconseguir aigua del medi ambient per consumir-la més tard. El que fa és sortir al vespre de forma que en el seu cos es condensen les gotes d'humitat que després els serviran per beure. Aquesta característica ha servit d'inspiració per crear una ampolla que s'omple d'aigua a partir de la humitat de l’aire.  

El cargol:

Les escales de cargol han estat com diu el seu nom inspirades en la forma de la closca del cargol.

Les aus:

Darrerament hem sentit a parlar dels drons. El dron és un aparell que s'enlaira i es controla amb un comandament a distància. Els seus creadors es van inspirar en les aus que volen a més de 50 peus d'altura i que són capaces de veure amb gran precisió. El dron és un invent que tant s'utilitza com a joguina, com en el camp militar, en l'agricultura, en gestió de boscos, en periodisme...

El tauró:

Les altetes de tauró han inspirat la creació d'un generador d'electricitat, el BioStream. Consisteix en un poste vertical de quinze metres d'alçada situat al fons del mar, a l'extrem s'hi coloca un braç mòbil en forma d'aleta com la del tauró. Aquest braç-aleta es belluga amb les corrents marines i genera electricitat.  

Altres invents que també s'inspiren en animals:

discapacitat-gos-ensinistratGossos pigall:

Gràcies als avenços en la interpretació de la veu s’han construït robots d’ajuda a discapacitats que imiten el que fan els gossos pigall. Aquests robots que s´inspiren en els gossos guia i serveixen per ajudar a persones discapacitades. Per exemple quan la persona diu en veu alta una ordre el robot l'executa immediatament, per exemple, porta’m les sabates.

De moment, acabo aquí. Espero que us hagi agradat.

Desembre 2017

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR