Ciència-ficció o futur no molt llunyà?

Per Biel Clarella, 1r ESO

ciencia no ficcio

Aquesta és una de les moltes preguntes que ens hem fet al llarg de les últimes dècades amb les creacions de les màquines robotitzades, però ara es comencen a afegir a aquesta qüestió prestigiosos científics, enginyers, filòsofs, juristes, antropòlegs i economistes de tot el món que debaten si realment a l’espècie humana li queden els anys comptats.

Què fa que aquestes prestigioses persones comencin a plantejar-se aquest debat?

Doncs bé, el passat gener, Stephen Hawking, Elon Musk (cofundador de Pay Pal, Space X i Tesla Motors) i 700 científics més de diferents prestigioses universitats, van firmar una carta oberta en la qual volien prevenir la societat i diferents companyies d'electrònica, ja que la intel·ligència artificial està avançant a una velocitat vertiginosa per a l’espècie humana.

Per començar, les màquines robotitzades estan deixant a moltíssima gent sense treball, i així moltíssimes causes més fan pensar que si seguim així, a curt termini les màquines podrien ser més intel·ligents que els humans.

Com el sr. Stephen Hawking i Elon Musk són molts més els científics que creuen que s’hauria de fer un replantejament sobre els progressos de les noves tecnologies i començar a ferciencia ficcio una reflexió jurídica als diferents països de tot el món per alertar tots els responsables d’aquests avenços i posar remei al futur tan negre que preveuen els científics.

Però la intel·ligència artificial no és l’únic que preocupa els científics, sinó que, es comença a veure la possibilitat, en un futur no molt llunyà, de fer implantacions orgàniques i tecnològiques a éssers humans per fer que visquin molt més temps amb unes qualitats de vida millorades al “200%”. A aquests humans, que no deixarien d'haver nascut sent com nosaltres però als que posteriorment s'haurien fet implantacions tecnològiques, els anomenen TRANSHUMANS.

La idea dels transhumans no és que acabi de desagradar a la societat, o almenys hi ha qui pensa que és inevitable, com diu Andreu Ulied, del consell consultiu de l’hàbitat urbà, “Qui tingui un fill cec, no voldria que tingués ulls artificials? Pas a pas, la simbiosi home-màquina sembla – tant si ens agrada com si no – inevitable”. Com ell hi ha molta gent que ho pensa, fins i tot que troben que seria un avenç molt bo per la humanitat, però realment la mentalitat dels partidaris dels transhumanistes, és la d'ajudar algú que pateix d'una discapacitat? o més aviat  la d'aplicar la tecnologia a humans per assolir capacitats superiors?

“A mesura que robots i altres màquines intel·ligents substitueixin els éssers humans en molts àmbits apareixeran nous models de societat, s'abandonaran tasques que fins ara han servit per garantir la cooperació o la cohesió, i s'obrirà més la bretxa entre rics i pobres” opina Rafel de Asís, catedràtic de Filosofia del dret de la Universitat Carlos III de Madrid.

Doncs bé, segur que tots us haureu adonat dels exageradíssims preus de les últimes tecnologies, i les que es farien servir donant pas a transhumans i que ja existeixen, no estan ni a l'altura de la nostra imaginació, ni tampoc, de la nostra butxaca. Amb tota aquesta informació són moltíssims els científics, i altres persones, els que s'han adonat que si s'arriben a generalitzar aquests canvis, la desigualtat i la discriminació social entre societats no tecnològiques i societats desenvolupades augmentarien en nombres escandalosos.

També hi ha un corrent d'opinió que considera que amb WhatsApp i les altres xarxes socials els humans hem canviat molt la nostra rutina, la nostra manera de relacionar-nos i molts científics, filòsofs, sociòlegs, pensen que en comptes de voler robotitzar l'espècie humana, s'haurien d'humanitzar les xarxes socials per ser el que som, éssers humans, amb empatia, amb sentit de la solidaritat, amb capacitat de cooperació, amb amor i amb totes aquelles imperfeccions, que caracteritzen l’espècie més al·lucinant del planeta Terra.

Maig 2015

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR