Transplantaments

cellula mare

Per Duna Galup, 1r ESO

De moment, si ens han de fer un trasplantament, hem d'esperar que un donant tingui l'òrgan que necessitem compatible amb nosaltres, però a l'Institut Salk de Califòrnia, l'hospital Clínic de Barcelona, la Universitat Catòlica de Múrcia, i l'equip Pedro Guillén a Madrid estan treballant en un nou mètode: fer que un porc generi òrgans humans.

Tot i que això sona estrany, s'ha aconseguit, no amb porcs i humans, sinó amb ratolins i rates, un ratolí ha estat capaç de generar un ull de rata.

Per aconseguir això s'ha de bloquejar l'embrió del porc durant les seves primeres setmanes de desenvolupament, i injectar-li cèl·lules humanes pluripotencials, es a dir, que poden esdevenir qualsevol tipus de cèl·lula. El principal problema en aquest mètode és que les cèl·lules pluripotents, en proliferar, s'especialitzen, i deixen de ser cèl·lules mare. Tot i així, diferents centres treballen per trobar una solució a aquest i altres problemes que s'interposen per aconseguir un mètode més segur, eficaç i pràctic per fer trasplantaments.

Abril del 2015

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR