Les bateries dels ordinadors: consells d'ús

Bateries de Liti-ió: Consells d'utilització
Font: http://www.tecnocat.eu/wiki/doku.php?id=1._tecnologia:consells_us_ions_de_liti


La majoria d'aparells portàtils avui en dia porten bateries de Liti-ió, molt més eficients que els anteriors de Níquel-Metall (NiMH) o Níquel-Cadmi (NiCd).


Les bateries son delicades i hauríem de fer un bon tracte a les mateixes.


Consideracions a tenir en compte, tan sols per les bateries de Liti-ió, si són un altre tipus, cal que cerqueu altra informació:


- No cal que les carreguem moltes hores el primer cop que els compreu, o utilitzeu.


- En cap cas una bateria de Liti-ió, cal carregar-la més de 8 hores. Cada cop els temps de càrrega són més curts.


- Les bateries de Liti-ió, no milloren amb les càrregues i descàrregues, tenen tota la seva capacitat des del seu primer ús.


- A diferència dels altres tipus de bateries, més antics, aquestes bateries no pateixen efecte memòria, i no cal carregar-la i descarregar-la del tot sempre, els hi va millor càrregues i descàrregues parcials. Si fem càrregues i descàrregues totals de la bateria, sempre, aquesta es pot fer malbé.

 

- No és convenient deixar-les moltes hores endollades al carregador, tot i que solen tenir un circuit de seguretat, que talla el corrent un cop carregada, sempre pot fallar i fer malbé la bateria per una sobrecàrrega.


- Si guardem la bateria durant molt de temps, sense utilitzar, és millor fer-ho a un 40% o 50% que no pas carregada totalment, mantindrà millor la càrrega. En cap cas la guardarem completament descarregada.


- La duració de les bateries depèn de molts factors, però de manera general actualment, al 2009, les bateries de Li-ió, poden aguantar fins uns 1000 cicles, per tant són uns 2 o 3 anys. A partir d'aquest moment notarem que el seu rendiment baixa, és a dir que la bateria dura menys temps. Tot i això podem fer alguna cosa per millorar la seva durada:


1. Allunyar-les de fonts de calor. Un ambient fresc, allargarà la seva vida.
2. No tenir en funcionament serveis sense fil, infraroigs (IrDA), Bluetooth, Wi-Fi, quan no els fem servir. Consumeixen gran quantitat d'energia.
3. Evitar gravar CD/DVD, o la seva utilització amb la bateria.
4. Disminuir la brillantor de la pantalla.
5. Desconnectar els elements USB, quan no es fan servir.
6. Minimitzar les aplicacions d'àudio, amb els altaveus, substituir per auriculars si és possible.

- En el cas dels portàtils hauríem d'afegir alguns consells més ja que són grans maltractadors de les bateries, ja que les sotmeten a dos efectes que no els va gens bé, per un costat un excés de calor i per l'altre un estrés amb càrregues i descàrregues constants, però sempre amb càrregues properes al 100%.

  1. Mirar de que la temperatura del portàtil no sigui molt elevada. La temperatura de les piles no hauria de superar els 40 o 50º C. Podem mirar de posar una base que refrigeri el portàtil.
  2. Si utilitzem molta estona el portàtil endollat, seria convenient treure la bateria. De totes maneres compte amb que així deixem un espai on pot acumular-se molta pols o humitat, per tant evitar aquests aspectes on estiguem utilitzant el portàtil.
 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR