Estudi comparatiu Zafra-Dovella

hpwret

Per Anna Bertos i Mel Galup, 1r ESO

1. INTRODUCCIÓ

Ens agrada llegir i Harry Potter és un dels personatges que més ens agrada, de fet la Mel fins i tot al seu twitter recull informacions sobre tot el que l’envolta. El món de Harry Potter és un món ple d’aventures divertides i el de Wonder és un món d’esperança davant les adversitats i tractat també amb cert humor.

Aquest curs anem a l’institut Juan Manuel Zafra i fins el curs passat anàvem a l’Escola Dovella. En començar el curs ens vàrem apuntar a l’extraescolar Zafra Investigadora i ens vàrem proposar fer una recerca sobre el gust per la lectura per part d’antics companys de 5è i 6è de Dovella i per part dels nous companys de 1r d’ESO de l'institut, i com Harry Potter i Wonder serien valorats per aquells a qui no agrada llegir i pels que sí que els agrada. Hem comparat les respostes de 48 alumnes de Dovella amb 48 alumnes de JM Zafra.

2. PREGUNTES, OBJECTIUS, HIPÒTESIS

Pregunta: Fins a quin punt, Harry Potter i Wonder reuneixen característiques especials perquè puguin agradar als que els agrada llegir i als que no?

Objectiu: Fer un estudi comparatiu de respostes entre alumnat de 5è-6è de Dovella i alumnat de 1r d’ESO de Juan Manuel Zafra, envers les figures literàries de Harry Potter i Wonder.

Hipòtesis: Considerem que Harry Potter i Wonder mostren aspectes que agraden a nois i noies de 5è de primària fins a 1r d’ESO, per tant, malgrat a alguns no els agrada llegir, potser si els agraden aquests personatges i fins i tot han llegit alguna cosa d’ells.

3. METODOLOGIA

Organització/planificació:(Reunió setmanal d’1hora + grup de WhatsApp) grup Zafra Investigadora i la professora. (Materials compartits al google drive + e:mails) entre nosaltres i la professora.

Lectura d’un marc teòric: Treball de recerca de Biel i Sara sobre Lectura en l'era digital: Hàbits de lectura i ús de les biblioteques (presentat a l’Exporecerca el curs passat i que va obtenir una Mención Es de libro 2017), per saber en què consistia una recerca i com es presentava. Bibliografia sobre “Un llibre per a cada persona”, per tenir referències sobre la nostra idea: Pensem que si a algú no li agrada llegir és perquè no han trobat el llibre ideal que “els està esperant”.

Materials i accions:  

  • Per realitzar aquesta recerca hem hagut d’aprendre a dissenyar un formulari utilitzant google drive i a interpretar l’excel per poder analitzar els resultats.  
  • Compartir formulari amb la Mapi (la professora de Zafra Investigadora), per tal que ella el posés al moodle de l’institut.  
  • Parlar amb la directora i la cap d’estudis de Dovella, enviar-les un e:mail amb l’enllaç.
  • Anar a Dovella per estar present quan contestessin el formulari per respondre possibles dubtes.

4. RESULTATS

A continuació, unes captures de pantalla de part dels resultats en un i altre centre:

est comp600

5. CONCLUSIONS

Harry Potter és conegut pel 95,8% dels alumnes de Zafra i pel 81,3% de Dovella. Han llegit totes les seves aventures, el 14,9% i el 14,6% i han vist totes les pel•lícules el 40,4% i el 27,1%.

S’adequa als gustos, d’uns i altres, ja que els agraden les aventures (51,5% i 71,8%), l’humor (42,4% i 23,1%) i l’acció (30,3% i 30,8%) a més a més compleix la condició escollida que més agrada, la de tenir l'oportunitat de veure a través d’una pel·lícula la seva història.

El personatge de Wonder, és conegut pel 56,3%, tant per uns com altres alumnes i el 51,1% i el 31,3% respectivament han llegit alguna cosa. Han anat a veure la pel·lícula durant les vacances de Nadal de 2017, el 14,9% i el i el 12,5%.

Així doncs, la nostra hipòtesis es compleix i com a resposta a la pregunta de fins a quin punt, Harry Potter i Wonder reuneixen característiques especials perquè puguin agradar als qui els agrada llegir i als que no, podem dir que la lectura i/o visionat de les pel·lícules d’aquests personatges reuneix el que més agrada als nois i noies entre 10 i 14 anys: Aventura, humor i acció, a més a més de tenir l’oportunitat de veure pel·lícules sobre els personatges.

Una futura via de recerca serà donar a conèixer Harry Potter i Wonder a aquelles persones que no els agrada llegir i no han llegit ni han vist res sobre aquests personatges perquè pensem que és una de les lectures que els pot enganxar i a partir d’elles sentir el gust per la lectura.

6. BIBLIOGRAFIA

Pàgines consultades a l’Octubre de 2017.

http://www.esdelibro.es/investigadores/trabajo/els-joves-i-les-noves-maneres-de-lectura-habits-delectura-en-l-era-digital-us-de-les-biblioteques Treball de recerca de Biel Clarella i Sara Larios, alumnes de 3r d’ESO durant el curs 2016-17 sobre hàbits de lectura. Mención es de Libro 2017.

http://es.asmred.com/sabemos-que-existe-un-libro-para-cada-persona/ Recomana llibres Indica que hi ha un llibre per a cada persona. No dóna informació sobre cada llibre en quant a recomanació d’edat, tampoc indica una ressenya de cada llibre, ni portada gràfica, ni preu...ens ha agradat la idea d’indicar una característica general i aleshores recomanar uns llibres.

http://www.abcoach.es/13-bloggers-te-dicen-el-libro-que-cambio-sus-vidas-y-lo-que-aprendieron/ 13 Bloggers te dicen el libro que cambió sus vidas y lo que aprendieron Dóna una referència per justificar la idea que un llibre ens pot canviar la vida.

http://www.sinembargo.mx/14-04-2013/588560 L'escriptor argentí Alberto Manguel, està convençut que almenys hi ha un llibre per a cada persona i el repte consisteix a trobar-lo.

http://www.laverdad.es/murcia/201607/31/libro-para-cada-persona-20160731003121-v.html Gonzalo i Alejandro Sevilla indiquen que no hi ha cap llibre per a cada persona, però sí per a cada moment i han creat ellibroquecanviotuvida.com on els lectors poden explicar les seves experiències amb el llibre que va canviar les seves vides, diuen que hi ha llibres que només es poden llegir quan portes un llarg recorregut i, en canvi, hi ha altres que t'enganxen des de la primera pàgina i has de devorar fins que ho acabes.

https://queleer.com.ve/2017/01/11/sahily-silva-hay-un-libro-para-cada-persona/ És difícil parlar d’ella i no acabar amb una que una altra anotació, o amb una veu al cap que intenta no oblidar la recomanació literària que t'acaba de donar. Silva afirma que llegir t'ajuda per a l'entesa, el vocabulari, per distreure't, per desconnectar. I ella no para d’intentar que tots trobem el llibre perfecte. Assegura que llegir és un plaer, i abans de portar a algú per aquest camí cal fer-se preguntes com: Què l’anima? Què li agrada?, Amb quins programes gaudeix?. La seva sentència és que, sempre, hi ha un llibre per a cada persona. En aquesta pàgina web al final, hi ha unes recomanacions de llibres.

https://www.elojolector.com/tu-libro-ideal/ Això és la introducció d’aquesta pàgina que té un test per que puguis trobar el teu llibre ideal: Us presento aquest test. És 100% L'Ull Lector. Espero que us agradi i que comenteu els resultats. Siguin quines siguin aquests, són tots bons llibres que, alguna vegada a la vida, hauríeu de llegir. Bona sort!

http://es.asmred.com/sabemos-que-existe-un-libro-para-cada-persona/ T’ha passat alguna vegada que no saps quin llibre regalar per què hi ha tanta varietat que et costa triar? Nosaltres t'ho posem fàcil perquè sabem que hi ha un llibre especial per a tu. Abans de sortir al carrer a la recerca del llibre perfecte per a aquesta persona especial, et fem una llista de les millors obres per a tu segons la teva manera de ser. Això és el que ens diuen en aquesta pàgina.

Abril 2018

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR