Parlem @ Roc Blackblock

rb

Per equip de redacció

L’artista Roc Blackblock ens ha pintat una òliba al mural del pati. Aquest ocell acompanya la sàvia deesa Atenea i simbolitza el que representa investigar: fer-se preguntes i ser capaç d’observar el que altres no han vist, és a dir, qualitats necessàries per aprendre. RB ha estat tan amable de deixar-se entrevistar per la revista i parlar del seu art.

Zafra News: Fa molt de temps que fas murals?
Roc Blackblock: Vaig començar a pintar murals amb esprais a l’any 99, encara que abans havia fet alguna cosa.

ZN: Com va ser que vas començar a fer-ne?
RB: Estava estudiant il·lustració, estava fent un mòdul de grau superior i vaig coincidir a la classe amb un noi que feia temps que pintava graffitis i al lloc on estàvem vivint li vam proposar que vingués a pintar. Va acceptar però a canvi em va proposar que l’ajudés, pràcticament el va fer ell però va ser com el debut i en acabar em va deixar tots els esprais que havien quedat per a que continués pintant, va ser el meu bateig.

ZN: On en vas aprendre?
RB: En realitat encara n’estic aprenent. Cada projecte és un anar sumant experiència.

ZN: Com ho fas per inspirar-te?
RB: La veritat és que moltes de les vegades que pinto són encàrrecs que encara que siguin oberts ja em defineixen una mica quina és la idea del que esperen que hi hagi. En cada proposta em deixo guiar per la intuició buscant la inspiració.

ZN: Què és el més difícil a l’hora de plantejar-se un mural de grans dimensions com el del pati?mural
RB: El del pati seria de dimensions mitges, de grans dimensions seria continuar-lo fins a dalt, tota la paret. Has d’adaptar-te molt a les característiques que tingui la superfície, la dificultat ve donada per això. Si la paret està situada en un lloc on hi ha desnivell, per exemple, aleshores no pots posar una bastida, o bé si has de treballar sobre una superfície metàl·lica en lloc de paret

ZN: Però normalment es fa un dibuix en una superfície molt més limitada...
RB: Són tècniques en realitat. Jo treballo amb plantilles, ja vaig amb un esquema predefinit i molt calculat, no treballo a mà alçada directament sobre la paret. Cada forma de treballar té les seves tècniques per superar els entrebancs. Quan són obres grans un dels problemes que hi ha és que perds la perspectiva, estàs molt enganxat, normalment el que fas és tirar-te enrera però si estàs dalt d’una bastida, o el que sigui i no pots, llavors et vas guiant per les referències que tens.

ZN: Quan dius que treballes amb plantilles, vols dir que l’espai que has de pintar te’l divideixes en vàries parts?
RB: No, plantilla és un paper o qualsevol superfície que està tallada i al posar-la i pintar al damunt només passa la pintura per allà on està foradada. En el meu cas, l’element principal sempre el porto amb plantilles que ja estan fetes d’una mida determinada a proporció de la paret, no faig la proporció a mà alçada, és una feina prèvia a casa de desenvolupar el projecte i portar-ho preparat. Quan vaig a pintar sí que hi ha coses que les improviso però l’execució la faig d’acord amb el que ja he fet a casa.

ZN: A banda d’artista mural, fas altres produccions artístiques? Quines?
RB: He transitat per diverses disciplines. Vaig fer disseny gràfic i després il·lustració, he treballat en aquests dos camps, més en l’últim que en el primer. També he estat molts anys dedicant-me al tatuatge i després a l’art urbà.

ZN: Et van sortint encàrrecs? És difícil donar-se a conèixer?
RB: El tema de pintar murals el vaig començar com a forma de fer el que m’agradava en l’espai de l’oci, més que no pas com a professió perquè realment seria molt difícil, al menys tal com estan les coses aquí. En els dos últims anys a mesura que m’han anat sortint encàrrecs els he agafat i com que els treballs són de gran format igual em tiro un mes preparant la feina i el pressupost també compensa un mes, poc a poc se m’ha anat menjant l’agenda fins ara mateix que sí que puc considerar que tinc com a ocupació central el tema dels murals.

ZN: Segueixes fent il·lustració també?
RB: Sí, per a mi tampoc no hi ha tanta diferència entre una cosa i una altra, sempre he considerat que he viscut dels dibuixos. La meva percepció és que segueixo fent el mateix però la tècnica, el suport i l’eina és diferent.

ZN: La il·lustració és en paper?
RB: Sí però avui dia hi ha també molta feina digital, com pàgines web, vídeojocs... En el meu cas he treballat per editorials, discogràfiques, cartells, samarretes...

ZN: Quin és el mitjà en el que com artista et sents més còmode?
RB: El dels esprais i les plantilles. Faig feines que són tipus quadre per galeries i exposicions i d’altra banda, el tema dels murals. Cada un m’aporta i em permet treballar d’una manera o d’una altra, cada un té la seva gràcia.

ZN: Quan fas feines de format més petit, tipus portada de discos o pósters també fas servir esprais?
rbeRB: No, tot comença amb l’ordinador. la primera eina és el photoshop i l’ illustrator i els programes d’edició gràfica. Al principi sí que treballava amb els pinzellets i l’aquarel·la però si envies la feina i et diuen que cal canviar un color, llavors cal repetir-ho tot. En canvi si ho tens fet digitalment ho pots modificar fàcilment, és a dir, que al final per sentit comú, practicitat i per a que et surtin els números en relació a les hores que hi inverteixes acabes treballant amb l’ordinador.

ZN: El photoshop també permet dibuixar?
RB: Hi ha alguns programes pensat especialment per dibuixar però la majoria d’il·lustradors que conec treballen amb photoshop a partir d’un document en blanc o bé escanejant un esbós en llàpis.

ZN: Com a creador, quina funció atribueixes a l’expressió artística?
RB: L’expressió artística és el llenguatge, com en el cas de la gent que pensa i s’expressa mitjançant el llenguatge verbal o escrit per poder transmetre el seu pensament, doncs la creativitat necessita també tenir un vehicle d’expressió que són les diferents manifestacions artístiques.

ZN: Què aconsellaries als que vulguin dedicar-se a aquest àmbit?
RB: Ningú ve a casa a buscar-te per encarregar-te feina, l’única manera de tirar endavant és invertint-hi moltes hores, preparant-te molt. Cal buscar un equilibri, no creure que ho fas tot súper bé i que ets un geni, però tampoc fustigar-te, sinó posar-te una llebre i anar sempre endavant.

ZN: Què és més important la formació? els contactes? la creativitat?
RB: El més important per a mi és el treball, la formació és important però conec gent que s’ha autoformat. He conegut molta gent que té molt talent, que són virtuosos, que sembla que els hagin tocat amb una vareta màgica i que no ha acabat de consolidar-se a nivell professional perquè no han sigut prou constants, no han tingut la perseverança necessària i, en canvi,he vist gent sense tant talent però que ha treballat molt, han estat constants, responsables amb la feina i han arribat molt més lluny. A l’hora de guanyar-te la vida és tan important ser responsable amb els compromisos, com la qualitat del treball. En el món del treball la gent el que necessita és que li treguis problemes del mig, no que n’hi generis.

ZN: Voldries afegir alguna altra cosa que no t’haguem preguntat?
RB: Voldria afegir que em sembla molt interessant que un equipament públic, com és un institut, que al cap davall és un espai que ens pertany a tots, es pugui fer permeable i es pugui utilitzar com un espai de creació, és a dir, que no sigui un contenidor buit, sinó que el mateix edifici pugui transmetre coses de les que hi passen a dins. Em sembla també molt necessari que la realitat de les coses que estan passant al carrer, com l’art urbà, l’art contemporani entri a dins dels Centres, que no sigui només anar a visitar-ho a un museu. El fet que s’hagi proposat des del mateix Centre i que hi participin els alumnes em sembla que també és d’agrair. La proposta va ser un punt intermig entre taller i execució del treball. Vam fer un petit grup d’uns vuit alumnes que em van acompanyar i van col·laborar en les diferents fases del projecte.

ZN: Que privilegiats!!! Poder gaudir d’un procés de creació de mà de l’artista!!!

Moltes gràcies pel teu temps i per respondre a les nostres preguntes.

Per a tots el que vulgueu saber més sobre Roc Blackbloc us suggerim que consulteu algun d'aquests enllaços:

murs2 

Gener 2017

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR