Entrevista a D. Galup

duna 2

Per A. Adanero, A. Aragonès, Z. Ghiglino, G. Lorca, A. Oliva, C. Pita de 1r ESO i J. Inglada de 2n ESO

Ens hem assabentat que la Duna, alumna de 2n d'ESO, conjuntament amb altres companyes han creat un blog sobre llibres: Busques llibre? Ens hem volgut informar de com ho han fet i de la seva experiència fins ara. Impressionant! Quina empenta i constància!

Zafra News: Qui sou les persones que heu creat aquest blog?
Duna: El va crear la Sara.que va amb mi a la classe. No ens coneixíem perquè veníem de diferents escoles però quan va saber que també m’agradava llegir em va convidar a participar-hi. Després es va afegir l’Ariadna i, posteriorment, la Laia, que és amiga de la Sara, també de la classe.

ZN: Quan el vau crear?
D: Va ser cap a l’octubre de l’any passat, quan encara no teníem deures i ens pensàvem que anava a ser així tot el curs. La Sara s’avorria i va pensar en fer el blog. Jo em vaig afegir un mes o dos després.

ZN: Com se us va ocórrer la idea de fer un blog sobre llibres?
D: Perquè a les dues ens agrada molt llegir. A classe al principi no fèiem lectura i amb el blog podíem compartir tots els llibres que ens llegíem per si algú no sabia quin llibre triar.

ZN: Com vau triar el nom que tindria?duna 4
D: No ho sé, vam fer una sessió de pluja d’idees. Se li va acudir a la Sara perquè com que era per si algú estava buscant un llibre, el nom Busques llibre? anava bé.

ZN: Des del punt de vista del disseny què us va inspirar?
D: Mai havíem tingut un blog, ni havíem treballat amb blogs encara que n’havíem mirat. Vam anar descobrint poc a poc. Primer en teníem un, però no es veia bé i un dia ens vam dedicar tota la tarda a trobar un fons que funcionés bé. De cop hem descobert coses, com per exemple, que es pot canviar la lletra i així.

ZN: Què és el que us va costar més a l’hora de posar-lo en marxa?
D: Com que no teníem cap model a seguir no sabíem com es feia, per exemple, les opinioons personals ara les fem més elaborades, però al principi com que ningú ens havia explicat com es feia, ho feiem com podíem i hi havia apartats que no quedaven gaire bé.

ZN: Heu pogut comptar amb l’assessorament d’alguna persona?
D: A part dels profes de català i castellà que ens han ajudat a vegades dient-nos llibres o errades, a la meva mare, com que ella també té un blog molt actiu, de tant en tant, li he preguntat alguna cosa, més aviat de disseny.

ZN: En el dia a dia, hi heu de dedicar gaire temps?
D: L’any passat hi dedicàvem més hores, però ara tenim una pila de feina i examens i no tenim tant de temps. Cada dia potser, com a molt, el mirem però no tenim temps de fer entrades. Normalment els caps de setmana potser sí que tenim tempos d’escriure alguna cosa i, especialment, quan hi ha ponts sí que cadascú pot escriure una entrada.

ZN: Què és el que dóna més feina per mantenir el blog viu?
D: Fer les entrades perquè hi has de dedicar estona, no és retallar i copiar d’una altra pàgina, sinó que ho has de pensar, sobre tot l’opinió personal que és el més difícil. Si ens descuidem una mica, igual portem dues setmanes sense publicar res i no va bé.

ZN: La característica del blog, és que cal publicar sovint?
D: Sí, més o menys cada setmana s’ha d’anar renovant.

ZN: Teniu algun criteri per triar llibres?
D: No molt. Intentem triar llibres que siguin per la nostra edat i que a nosaltres ens hagin agradat. Tot i que, a vegades, si no ens ha divertit un llibre també el posem per dir que no el recomanem i perquè no ens ha satisfet.

ZN: En el teu perfil a part de recomanar molts llibres, dius que t’encanta llegir, què és per tu llegir?
D: M’agrada perquè sí. Alguns cops, estic capficada amb alguna cosa que m’ha passat i quan llegeixo un llibre per primera vegada em fico dins de la història i així m’oblido una mica de la realitat, és com anar a un altre món.

ZN: Les teves companyes de “blog” són tan entusiastes com tu?
D: Sobretot la Sara i jo hi dediquem estona i ens motivem molt amb idees.

ZN: De moment, com valores l’experiència?
D: Molt bé perquè a mi m’agrada molt fer-ho.

ZN: Quines satisfaccions t’ha aportat?
D: M'agrada que hi hagi gent que encara que sigui desconeguda ens escrigui correus dient que li agrada el blog i que mola, perquè ja que hi estàs dedicant unes hores que et diguin que el que estàs fent agrada, és guai. I també poder entrevistar l'escriptora Gemma Lienas.

duna 3ZN: Què aconsellaries a algú que estigui pensant en fer el seu propi blog?
D: Primer que tingués molt clar el tema del blog perquè si és massa difús... Per exemple, si vaig a fer un blog sobre la cultura en general és massa ampli, pots triar entre el cinema, el teatre...Cal precisar una mica el tema perquè no hi ha molta gent, sobretot de la nostra edat que hi entengui de tot. Al principi tens una pila d’idees però moltes no es poden dur a la pràctica perquè és impossible. Per exemple, pensàvem cada setmana podríem fer una entrevista., però no és possible trobar un autor per entrevistar cada setmana. O dèiem cada cop que llegim un llibre farem una entrada, però no pot ser, cada vegada que llegeixes un llibre no tens temps de fer una entrada.

Has de saber bé el que vols fer, perquè al començament tampoc és que el primer dia tinguis visites i ja tinguis seguidors. Al principi tens molt poques visites, si te’n canses i no fas res, evidentment, ningú el mirarà però si tu continues... El que vam fer la Sara i jo va ser parlar amb els profes i passar per les classes de 1r i 2n. Tot i tenir poques visites has de seguir.

ZN: Com contacteu els autors?
D: Per exemple, la Gemma Lienas a la seva pàgina té un lloc on posa que la pots contactar. Li vam escriure, li vam dir que teníem un blog... i la seva secretària que és qui li gestionava ens va dir que li podíem enviar unes deu o quinze preguntes i ens va contestar en molt poc temps. Ara estem pensant en un altre autor, ja ho veureu.
 
ZN: Pots recomanar algun llibre per als que els costa llegir?
D: Sempre m’ho demanen però això com que mai m’ha passat no ho sé molt bé. Hi ha un llibre que és “Sara y las goleadoras” que va d’unes noies que fan un equip de futbol.

ZN: Al blog tot sou noies, no teniu una aportació masculina i, a vegades, els gustos són diferents, no?
D: Encara no hem trobat ningú que li importi tant com a nosaltres fer un blog. Intentem triar llibres que siguin per a tothom, però és veritat que les històries romàntiques als nois no els interessen.

ZN: Vols afegir alguna cosa que no t’haguem preguntat?
D: M'ha agradat molt fer l'entevista.

Moltes gràcies per haver-nos dedicat aquesta estona i contestat a les nostres preguntes. Bona sort en els teus projectes!

Fotografies: A. Adanero i A. Padullés

Novembre 2015

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR