Què en penses?

Casal dels Infants del Raval

ec zn

Per Biel Clarella, 4t ESO i Miranda Sánchez, 1r BTX

Durant la Jornada per la Pau i la No Violència l'alumnat de batxillerat ha pogut gaudir de la xerrada d'Enric Canet, un dels responsables de l'entitat Casal d’Infants del Raval. Per tal que tots puguem conèixer una mica el Casal i la seva feina, ens ha concedit una entrevista.

Zafra News: Ens podries explicar a què et dediques al Casal ?
Enric Canet: Vaig començar com educador fa vint-i-cinc anys, després per necessitats del Casal vaig passar a portar temes de recerca de recursos, voluntariat i recursos humans. Ara no estic gaire lligat a la realitat dels nanos tot i que encara porto uns campaments que fem a la muntanya amb els de dotze a setze anys i porto la coordinació de camps de treball dels joves. Però fonamentalment estic més amb temes de connectar amb altres entitats, em moc en el món polític, en el dels mitjans de comunicació, en el de l’empresa, buscant aliances per treballar conjuntament, no és tant buscar recursos sinó veure com podem entre tots millorar.

ZN: En què es treballa al Casal?
EC: El Casal està atenent diversos col·lectius d’infants, joves i famílies de diversos barris de Catalunya sobretot al voltant de Barcelona, i del barri del Raval on va néixer l’any 1983. Anem seguint el que va començar al principi altra gent. En aquests moments es treballa amb nens de zero a tres anys i les seves mares, amb nens de tres a setze anys a les tardes en reforç escolar, després es treballa amb joves, també amb famílies i es fa treball d’inserció laboral, i molt treball en el territori. És a dir, treballem per intentar millorar tota la vida d’un barri.

Nanotecnologia

gg entrev

Enguany durant la setmana de la ciència la professora Gemma Garcia Alonso de la facultat de Ciències de la UAB, ha vingut a l'institut per fer una conferència sobre la "Nanontecnologia en el món actual" No us perdeu l'entrevista si voleu estar al dia!!!

Per O.Arnau, G.Cerdan, V.Merchan, 1r ESO, C.Vecino, 3r ESO, B.Clarella, 4t ESO.

Zafra News: Ens podries explicar què és la nanotecnologia?

Gemma Garcia: La nanotecnologia és la ciencia que estudia las propietats fisicoquímiques a l’escala nanomètrica, que és deu a la menys nou metres. Bàsicament és l’escala d’una cèl·lula, un virus té uns quants nanòmetres. La nanotecnologia estudia tot el que passa a escala nanomètrica.

ZN: Quan va sorgir?

GG: Als anys setanta hi va haver un investigador, el professor Richard Feynman -un físic del qual l’any 2018 es celebra el centenari- que va ser el primer a dir que el futur estava en la nanoteconologia però encara no hi havia les eines per veure la nano escala i manipular-la. Als anys vuitanta quan es descobreix el microscopi d’efecte túnel que és el primer que permet veure realment a escala tridimensional la posició dels àtoms, es produeix el gran boom de la nanotecnologia. Ara ja la tenim en molts productes comercials actuals.

Carregant piles

pere r

Enguany amb motiu de la celebració de la setmana de la ciència ha vingut a l'institut en Pere Renom, biòleg i divulgador de ciència que molts potser coneixeu del programa Quequicom de TV3. Hem pogut conversar amb ell per saber com emmagatzem energia. 

Per C.Vecino, 3r ESO, O.Arnau, G.Cerdan, M.Igon, 1r ESO

Zafra News: La xerrada que faràs no tracta només de piles, oi?
Pere Renom: No, a mi m’agrada molt fer les coses de la manera més transversal possible. Transversal vol dir que no m’ho miro des d’una sola perspectiva sinó que miro d’enfocar-ho des de diverses perspectives. Parlar de piles és parlar d’estalvi energètic, també podem parlar de com podem emmagatzemar energia els éssers humans, els animals o les plantes.

ZN: A quins tipus d’energia et referiràs durant la teva xerrada?
PR: Una cosa molt interessant és comprovar que els animals i els vegetals necessiten energia per viure, però l’energia d’on la treuen? De l’aliment, però ni els animals ni els vegetals estan tot el dia menjant. Per exemple, quan una zebra està pasturant hi ha un moment que aixeca el cap, potser corre, a vegades potser fa un gran desplaçament per buscar menjar a una altra zona on hi hagi herba més fresca i està dos o tres dies pràcticament sense menjar. Com funciona sense haver d’estar tot el dia menjant? Doncs emmagatzemant energia.

Entrevista a Caty del Giorgio, exalumna

katy

A finals de curs vam tenir l'ocasió d'entrevistar a la Caty, exalumna, professora de matemàtiques, escultora... i moltes altres coses, ja veureu, us sorprendrà com n'és de polifacètica.

Per Julia Alves i Marboré Cabezas, 1r ESO

Zafra News: Com és que estàs treballant a l’institut?
Caty: Em van trucar de les llistes municipals quan justament pensava que hauria de tornar a fer de profe, va ser una casualitat. Estava de baixa temporal per estudis perquè estava finalitzant el cicle formatiu d’escultura.

ZN: Has trobat molts canvis des que tu hi estudiaves?
C: Quan jo estava aquí a quart només hi havia dues línies, ara hi ha més alumnes. Han canviat espais: la sala de profes, l’aula de música, el laboratori que ara és més modern...

ZN: Què vas fer quan vas acabar el batxillerat?
C: Quan vaig acabar el batxillerat científic, vaig començar a treballar i, al mateix temps, a estudiar la carrera de matemàtiques a la universitat.

More Articles...