L'adolescència

adoles

Per Ona Arnau, 1r ESO

L’adolescència, he pensat en aquest tema perquè ja estic en aquesta etapa però no sé ni per on començar...
L’adolescència és un període que arriba tard o d’hora a les nostres vides i que forma part de nosaltres durant molt de temps. Està classificada de la següent manera segons la pàgina web d’Adolescents.cat:

Pre-adolescència (edats aproximades 10-11 anys):
És l'etapa final de la infantesa, on els primers conflictes adolescents comencen a aparèixer. Comença la preocupació pel tema físic, et comencen a molar les primeres noies/nois, i comences a tenir un cercle d’amistats molt marcat i molt important per a tu.

Primera adolescència (edats aproximades 11-13 anys):
Coincideix amb el canvi de la primària a l’ESO i tot i que els canvis físics de la pubertat estan molt presents les amistats són les que de veritat marquen el nostre pas per l’institut. A les noies ens comencen a créixer els pits i els nois comencen a tenir alguns canvis en la seva veu i creixen com un espàrrec!!! En aquesta etapa ens preocupa el canvi físic però també hormonal... Estem més sensibles de lo normal i les nostres reaccions a vegades poden ser súper exagerades. Comencen a sorgir els primers dubtes sobre el paper de la societat. No ets adult però tampoc un nen.

Adolescència mitjana (edats aproximades 14-16 anys):
L'adolescent comença a adaptar-se al seu nou cos i defineix la seva identitat i personalitat. Ja no es veu a sí mateix com un nen i comencen a sorgir els primers conflictes amorosos. Ara ja ens agrada sortir amb grups mixtes, nois i noies en una mateixa colla. En aquesta etapa poden sorgir dubtes sobre l’orientació sexual i es vol provar i experimentar.

Adolescència tardana (+17 anys):
Els conflictes d'identitat es van resolent i es fan més evidents els problemes amorosos. Alguns experts comenten que l'adolescència acaba quan un ja és independent dels pares i pot viure amb els seus recursos econòmics a la seva pròpia casa. No hi ha una edat fixa perquè s'acabi l'adolescència i això fa que cada vegada hi hagi més adolescents tardans, que tenen ganes de pirar de casa però que no poden. La necessitat d'un espai íntim és evident i, de vegades, se'ns fa dur viure amb la família.

Per alguns l’adolescència és una manera de saber que la gent canvia, per altres és un repte a superar. Però tots tenim una cosa en comú… i és que és una etapa important i difícil al mateix temps, però molt emocionant de viure.

I per a tu que és l’adolescència?

Abril 2018

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR