Colòmbia

Per Lucia Barraza i Shatron Ureña, 1r ESO

INTRODUCCIÓgranota
Colòmbia es troba situada a Sudamèrica. És un país molt extens, la seva superfície és més del doble que la d’Espanya. Colòmbia està travessada per la gran serralada dels Andes i la plana amazònica, i és l'únic país d'Amèrica del Sud amb costes a dos oceans, l'oceà Atlàntic i l'oceà Pacífic. La majoria de ciutats es troben situades a l’altiplà andí ja que té un clima més favorable per viure-hi que altres regions.

Colòmbia és el tercer productor de petroli de Sudamèrica. Alguns dels productes importants que es produeixen són blat de moro, patates, quinoa, cotó, or, maragdes, mantes, ceràmica, cacao i sal. Des d’un punt de vista ecològic és el segon país on hi ha una major diversitat per quilòmetre quadrat (el primer és Brasil, però és set vegades més gran). Ës el país on hi ha més espècies que no es troben en lloc més del món, com per exemple, la granota de punta de fletxa daurada la qual té un verí molt potent que pot causar la mort a 20.000 ratolins de laboratori.

CULTURES
Les dificultats per anar d’una regió a una altra han fet que hi hagi diferents grups culturals. Alguns dels més coneguts són els «paisas»de la zona d’Antioquia i l'Eix Cafeter, els «llaneros» que habiten les Planes Orientals, els «vallunos» de la Vall del Cauca i els «costaners» ubicats a la Costa Carib.

Quan en el segle XVI els espanyols van conquerir el país hi havia una sèrie de cultures indígenes. Durant l’època que va ser una colònia espanyola, és a dir, fins principis del segle XIX, també es va rebre la influència de cultures africanes ja que hi van portar esclaus d’aquest continent. En el segle XX es van rebre immigrants de països europeus i també del Pròxim Orient. El conjunt de totes aquestes influències forma la base de la cultura colombiana actual.

En les zones rurals i de més difícil accés segueixen havent-hi enfrontaments entre grups guerrillers d’esquerra, com les FARC o M-19 i forces paramilitars dretanes, a causa de problemes socials i polítics.

MÚSICA I VESTITS

vestits
Colòmbia és un país amb una gran varietat de gèneres musicals. Hi ha molts balls tradicionals com la cumbia, el bambuco i d’altres, cadascun amb el seu vestit típic. Un dels vestits més coneguts és el Bolívar i també el de pagesa... En l’actualitat aquests vestits s’utilitzen per les danses folklòriques i també en celebracions de carnaval.

MENJAR TÍPIC
arepaExisteixen una gran varietat de plats. Com exemple, hem triat l’arepa és un pa de blat de moro molt tradicional. Es fa amb: farina, llet, aigua, mantega, formatge Burgos, sal, sucre i una mica d'oli. Aquí teniu la recepta per si us animeu a fer-ne.

Després de barrejar la farina, la sal i el sucre, s’afegeix la llet, l’oli i l’aigua poc a poc. Quan la massa té consistència s’hi posa la mantega i es deixa reposar cinc minuts. Llavors es divideix la massa en boletes més petites que el puny de la mà i s’aixafen fins donar-los forma de disc del gruix desitjat.

Seguidament es posa un tros de formatge sobre un dels discs i es tapa amb un altre, de forma que tindrem l'arepa farcida de formatge. I ja estan llestes per posar-les a la planxa fins que adquireixin color daurat per les dues cares. També hi ha qui opta per afegir formatge a la massa com podreu veure en el vídeo. 

PERSONATGES
Es podrien destacar moltes figures però ens quedarem amb les dues personalitats colombianes més conegudes a nivell internacional. Gabriel García Márquez guanyador del Premi Nobel de Literatura l’any 1982 i la cantant de pop-rock llatí Shakira.

CONCLUSIÓ
Amb tot el que us hem dit ja podeu veure que Colòmbia és un país molt inetressant, agradable i alegre per viure-hi, per això resulta dur haver d’emigrar com algunes famílies han hagut de fer per guanyar-se millor la vida.

I per acabar, si hi voleu viatjar, us recomanem que no us perdeu la visita a l’únic riu de cinc colors del món, el riu Caño Cristales, de la conca de l’Orinoco.

mapa colombiariu

Desembre 2014

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR