Geòrgia

mapa

Per Helen Kvirikashvili, 1r ESO

Geòrgia és un país republicà no gaire gran, situat entre Àsia i Europa, a la costa del mar Negre, al sud del Caucas. Ocupa, aproximadament, una mica més del doble que Catalunya i té uns 4,6 milions d'habitants. Antigament, formava part de la Unió Soviètica. El patró del país és Sant Jordi. A l'escut podem veure que hi ha un escrit en l'alfabet georgià: ძალა ერთობაია. Traduït al català, vol dir, “La força es troba en la unitat”.

El que nosaltres diem Geòrgia, allà s'anomena საქართველო, que es llegiria Sak'art'velo.

banderaAllà, segons els fusos horaris, com que el país està situat a l’est respecte a nosaltres, van 2 hores més tard.

La seva capital és Tbilisi. Aquest nom ve de la paraula “tbili”, que vol dir calent. A sota d'aquesta ciutat hi havia aigües a temperatures molt altes. La llegenda diu que rei va sortir a caçar aus. Va disparar a una i va caure a terra. El rei la va anar a buscar, havia caigut en un forat, i estava cuita. No fa gaire, es van construir unes piscines d'aspecte oriental utilitzant aquestes aigües subterrànies. És un lloc turístic molt visitat.

El 85% de la població parla el georgià, una llengua exclusiva d'aquesta zona. Tenen el seu propi alfabet. A l'hora de parlar, no marquen una síl•laba tònica a cada paraula, com en català. No utilitzen accents, ni majúscules.Geòrgia és famosa pel seu vi; en la preparació dels plats s'utilitzen molt sovint les nous. Alguns dels seus plats més tradicionals són:

El khinkali és fa amb una massa feta d'una manera determinada. Es fan cercles de poc gruix i al centre s’hi posa una mica de carn picada amb julivert i ceba, segons els gustos de cadascú. S'agafen les vores i s'ajunten a dalt fent una forma similar a la d'una ceba. Es deixa bullir amb aigua calenta. És individual i, normalment, se li posa una mica de pebre.

churchxelaEl khachapuri és un plat circular que està cobert per massa. A dins conté formatge. També hi ha gent que li afegeix ou i li dona una forma diferent, en aquest cas, s'anomena khachapuri ayariano.

Lobio es menja de la mateixa manera que les sopes: es serveix en un bol i es menja amb una cullera. Consisteix en mongetes vermelles aixafades amb el seu propi líquid i ceba.

Gveseli, que es fa a la paella, és un plat composat per massa i patates aixafades. Se li pot afegir ceba i julivert. Té forma ovalada.

Una de les postres més habituals, és el Churchjela, que consisteix en suc de raïm i nous.


Allà l'any nou, en comptes de menjar un gra de raïm els últims 12 segons de l'any, el celebren menjant Gozinahi i dient “Creix així de dolçament”. El Gozinahi consisteix principalment en mel i nous tallades en trossos molt petits. Els habitants de Geòrgia, es refereixen al Pare Noel amb el nom de “Tovlis Babua”. Tovli es tradueix com a neu.

Una de les celebracions que cal destacar és la del 26 d'abril. Aquesta data celebra el dia en què Geòrgia es va fer independent de l'Unió Soviètica. 

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR