Nicaragua

granada_nicaragua_large

Per Pilar Marí, Ingrid Moreno i Helena Torres, 1r d'ESO. 

Aprofitant l’estada a Barcelona d’uns coneguts de la Ingrid que són de Nicaragua us parlarem d’aquest país centreamericà.
La Teresa, de 33 anys, ens ha explicat que a Nicaragua el clima és diferent que a Barcelona, és un clima tropical i fa molta calor. Ja sabeu que el clima tropical vol dir que hi ha una estació plujosa, que en el cas de Nicaragua és de maig a octubre, i una altra més seca, de novembre a abril, tot i que d'una costa a l’altra és molt diferent.


També ens ha dit que, a Nicaragua, fins als 6 anys no es va a l’escola, l’educació bàsica és gratuita i obligatòria fins als 15-16 anys. La majoria de les escoles són de l’Estat i molt poques privades, també hi ha escoles per a gent gran que no sap ni llegir, ni escriure.
Conversant amb la Teresa ens ha fet adonar que quan aquí és de dia, allà encara és de nit i quan a nosaltres ja se’ns ha fet de nit allà encara és de dia, per exemple, quan per nosaltres són les 10 de la nit, a Nicaragua són les dues del migdia. Ens ha comentat també que la sanitat està més avançada aquí que no pas al seu país.
Li hem preguntat per la cuina, un dels aliments bàsics és el blat de moro. Si voleu conèixer alguns plats típics pareu atenció:
Nacatamal: es fa amb una massa que es prepara amb blat de moro molt i mantega. Després s’omple la massa amb trocets de carn de porc o de pollastre, arròs, patates, tomàquets, cebes i pebrot, tot ben talladet. Aquesta barreja s’embolica amb fulles de plàtan i el farcellet es lliga amb un fil per a que no es desfaci. Llavors es deixa bullir durant unes cinc hores i ja està llest per menjar!


Nacatamal2indioviejo

Gallo pinto: aquest plat consisteix en una barreja de “frijoles”, que són unes mongetes vermelloses, amb arròs, la barreja conté més arròs que mongetes. Es cuinen separadament, després es fa la barreja i es fregeix tot junt.
Indio Viejo: és una mena d’estofat que es cuina amb carn, ceba, all, pebrot i tomàquet tot tallat a trocets. Es passa per la paella tot plegat juntament amb tortillas, que són una mena de pa pla fet amb farina de blat de moro. Finalment s’hi afegeix caldo i es deixa coure fins que està a punt.
I de beguda ens aconsella provar el pinolillo, que es fa a partir del blat de moro i es barreja amb canyella i cacau.
Què us ha semblat?
I per si teniu curiositat us afegim alguna dada més del país.
Si observem el mapa d’Amèrica, Nicaragua sembla un país no massa extens, té una superfície d’uns 130.000 Km2, és a dir, ocupa una extensió similar a la de Grècia o unes quatre vegades Catalunya. Es diferencien dues zones baixes, una a l’est que és la costa del Carib i, l’altra, a l’oest que és la costa del Pacífic; entremig hi ha una zona més elevada i més fresca. La població està formada per uns 6 milions d’habitants, és a dir dos milions menys que Catalunya, al viure-hi menys gent la densitat global de població és molt inferior comparada amb la nostra. Una quarta part viu a Managua que és la capital i és la segona ciutat més gran de centreamèrica.
Centreamèrica va ser colonitzat per Espanya durant el segle XVI, per això la principal llengua de Nicaragua és el castellà, tot i així hi ha tribus de nadius que conserven la seva llengua, per exemple, el miskito, sumo, o rama.
El personatge més conegut que ha donat el país és Rubén Darío, va ser un escriptor que va influenciar-ne molts altres de principi del segle passat, els seus poemes es memoritzaven a les escoles i eren molt coneguts.
Quasi una quinta part del territori està format per àrees protegides, com parcs nacionals, reserves naturals i reserves biològiques. Ja us podeu imaginar que tants parcs i el bon clima atrauen els turistes. Us animaríeu a conèixer aquest país?

PlatjaNica

Curs 2011-12

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR