Importància de l'aprenentage en l'evolució

cova ma

Per Yiwen Wu, Zara Leyton, Anna Abad i Nayeli Reinaga; 1r BTX

A la prehistòria, els nostres avantpassats van descobrir el foc gràcies a un llampec. Van observar que aquest element era molt útil per al seu dia a dia. Quan van veure que el foc ja no hi era i volien recuperar-lo, llavors, el que van fer va ser aprendre a crear-lo pel seu compte. Aprendre a fer-ho va suposar un gran canvi, ja que ja no els va ser necessari menjar la carn crua o estar a les fosques o tenir por dels depredadors. El fet d’aprendre, en aquest cas, a fer foc va suposar una gran innovació per a l’evolució de la humanitat.

L’evolució sempre ha estat present, hem evolucionat tant física, com mentalment. Avui dia hem deixat de banda l’evolució física per continuar amb l’evolució mental i de la consciència. Qualsevol evolució que aconseguim com a individus es produeix gràcies a l'aprenentatge que fem i a la forma d’aplicar aquests coneixements a la nostra vida. Si partim de la idea que tota evolució que fem, ja sigui com a individu o com a societat, es produeix gràcies a l'aprenentatge, ens podríem formular la següent qüestió: podríem evolucionar sense aprendre?

No es pot evolucionar sense aprendre. L'evolució és necessària per comunicar-se i per conviure en societat, aprendre un idioma nou en seria un exemple. El fet d’aprendre coses noves ens permet assimilar conceptes per tal d'aplicar-los a la nostra vida. Una forma d'explicar aquest aprenentatge seria dient que la nostra ment es troba en un procés d’evolució constant.

L’ésser humà no deixa d’evolucionar, ja que tothom al llarg de la seva vida no ho deixa de fer, en aquest cas estem parlant d’una evolució individual. Cada vegada que neix un nadó, ho fa totalment aliè a l'evolució cultural de la societat. Neix una nena igual que si ho fes fa milions d'anys. Neix sense ser conscient del funcionament de la nostra societat i les seves ideologies. Totes les coses que aquest individu anirà aprenent a través del procés de socialització i enculturació se li inculcaran i faran que la seva ment funcioni i evolucioni d'acord amb la societat. En aquest sentit, John Locke, filòsof i empirista anglès del segle XVII ens diu que la ment és una ”tabula rasa ”, és a dir, que, en néixer, la nostra ment no té cap tipus de coneixement i que, a mesura que creixem, els nous coneixements es queden gravats en aquesta “tabula rasa” que és la nostra ment.

Per acabar, podem dir que sense aprenentatge no podríem evolucionar ja que tots els aprenentatges que assolim els apliquem i ens ajuden a avançar com a societat i com a individus. L’evolució de la humanitat pararà en el moment en què deixem d’aprendre llavors, ens hauriem de preguntar: el nostre aprenentatge està limitat? O la nostra ment té una capacitat limitada?

Abril 2018

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR