Equitació

equitacio

Per Claudia Pita, 1r ESO

En aquest article us parlaré de l’equitació que és un esport que practico. Consisteix en muntar-se sobre d’un cavall, m'agrada molt i m’ho passo molt bé fent aquest esport.

Origen dels cavalls
El primer cavall del que tenim notícia se’l coneix com Eohippus, s’ha calculat que té aproximadament un 55 milions d’anys. El fòssil d’aquest exemplar va ser descobert a Amèrica del Nord el 1867.

Races de cavalls
Hi ha molts tipus de cavalls però aquí només esmentaré els més coneguts:

Ponis: Són cavalls que tenen un tamany més petit que els cavalls comuns.
Frisó: Els Frisons són cavalls que acostumen a ser més grans de lo normal. Es distingeixen per les seves potes amb pèl.
Àrabs:Els Àrabs són cavalls intel·ligents i el seu caràcter és fort. Una de les seves principals característiques és que sempre porten la cua aixecada.
Pura Sang:Els Pura Sang són coneguts per les curses de cavalls, són àgils i veloços.

Alimentació
Els cavalls salvatges s’alimenten bàsicament d’herba que troben per els camps, però els domesticats s’alimenten de fenc i palla.
Els cavalls de competició són alimentats amb remolatxa farratgera, civada, salvat i blat de moro, tots aquests aliments els aporten proteïnes i minerals que poden ajudar a les bones condicions fisiques del cavall.

Cura dels cavalls
L'espai físic en què han de viure els cavalls domèstics és millor que s'assembli a un espai natural. Una opció adequada és que els cavalls visquin a l'aire lliure amb accés a un refugi. L'espai tancat ha de ser prou gran perquè els animals puguin córrer. El refugi ha de protegir-los de la pluja intensa i del vent excessiu.
La cura dels cavalls domèstics inclou que el propietari els faciliti una alimentació adequada
Cal netejar sovint les ungles del cavall amb l'ajuda d'una eina apropiada (ganxo per a unglots) per a treure qualsevol pedra encastada, eliminar la pols i el fang i verificar que les ferradures estan en bon estat. Mantenir els peus nets i secs ajuda a evitar possibles lesions i malalties. Els unglots s'han de netejar cada vegada que el cavall ha de treballar, abans i després. Si el cavall no treballa, també s'han de revisar sovint.

Els Cavalls
Els cavalls són animals molt dòcils i bons. Poden viure en una hípica o en un estable i també poden ser cavalls salvatges.
Quan viuen en una hípica o en algun estable, normalment esfan servir, o per muntar o per fer curses.

Equip
Per muntar es necessita:
Casc: Serveix per protegir-se el cap per si algun cop caiem del cavall.
Guants: Serveixen perquè quan agafem les regnes que no ens suin les mans; si ens suessin ens podrien relliscar i podríem deixar-les anar.
Muntura: La muntura és com una cadira que es posa sobre el cavall i serveix per seure-hi a sobre i estar més còmodes.
Dessuadora: La dessuadora és una manta que es posa sota la montura per a que el cavall estigui còmode i també reté la suor del cavall.
Calçat: El calçat pot ser qualsevol mentre que sigui confortable i subjecti bé el peu.

Equinoteràpia
L’equinoteràpia és un mitjà de rehabilitació per als nens amb problemes de mobilitat.
En aquesta activitat el nen no controla el cavall sinó que hi ha un monitor que guía el cavall per  fer un passeig i amb el moviment del cavall el problema de l'alumne en qüestió de temps de fer aquesta activitat pot acabar millorant.

Desembre 2015

 

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR