Jocs medievals

jm

Per Emma Alfonso i Gemma Lorca, 2n ESO

Aquest any, els alumnes de 2n d’ESO, fem 8 hores de projectes. En aquesta assignatura, entren les matèries de: ciències naturals, ciències socials i tecnologia. Dins de l’àmbit de tecnologia (Pro02), el nostre professor Lluís Lopéz, ens va proposar de fer jocs que poguessin haver estat creats a l’època medieval (amb les eines i materials que tenien en aquell moment). Per triar el joc que volíem fer podíem buscar idees a Internet o si ja sabíem quin joc fer, podíem buscar idees per fer-lo.

Quan tots els grups ens vàrem posar d’acord amb què fer, vam posar-nos a fer els dissenys. Aquesta feina, va ser feixuga, ja que no sabíem del tot segur si ens quedaria bé o no, i com i amb quins materials el realitzaríem. El període de creació dels dissenys va ser el més llarg perquè aquests havien de ser molt acurats. Si el disseny no sortia bé o no era suficientment concret, l’havíem de repetir ja que si no el producte final ens quedaria malament. Un cop acabada aquesta feina, el que havíem de fer era portar aquells dibuixos de paper a la realitat.

jCom que cada grup feia un joc diferent, - alguns jocs eren els mateixos, però construïts de forma diferent- cadascú anava al seu ritme. La metodologia amb la que es treballava era en grups de 4 o 5 depenent del joc, ja que, alguns eren més fàcils que altres.
Alguns exemples dels jocs que hem realitzat, són els següents:

  • Les dames solitàries.
  • El tres en ratlla.
  • El mastermind.
  • Les dames xines.
  • El cub soma.

El que ens va semblar més difícil va ser la realització del joc, ja que només hi havia un sol professor de tecnologia per 30 alumnes i no podia estar per tots en tots els moments.

La forma amb la que vam connectar la tecnologia amb les ciències socials va ser fent diverses activitats relacionades amb la població de l’edat mitjana i amb les naturals ho vam fer realitzant jocs per poder mesurar la velocitat, el pes, la força, etc.

Quan el projecte es va donar per acabat, vàrem fer una presentació oberta a totes aquelles famílies que volguessin veure el treball que havíem fet. Aquells alumnes que ho desitjaven, van exposar els diversos jocs i treballs fets en aquest projecte. En l'enllaç podreu veure els jocs relitzats

tres jocs 170

Creiem que si haguéssim de tornar a fer aquest projecte, ens organitzaríem millor la feina i segurament el resultat final seria més elaborat.

Gener 2017

 

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR