El Port de Barcelona

port bcn

Per Dharma Prette i Milena Titova, 3r ESO

Els alumnes de 3r van fer una sortida al Port que va incloure un taller i una volta amb vaixell. Aquí en teniu una crònica detallada.

Els alumnes de 3r d’ESO de l’institut Juan Manuel Zafra van fer una sortida al Port de Barcelona, en la qual van participar en un taller interactiu i una volta amb vaixell.

Per començar van fer un taller sobre els productes comercials i els mètodes de transport. La monitora, els va repartir diferents targetes d'empreses, i així, van dividir els alumnes en diferents grups. Després van escollir el mitjà de transport adequat per transportar els productes de les diverses empreses, tots els productes es transportarien per vaixell. Aleshores es va escollir el tipus de vaixell i el terminal. També els van explicar les diferents característiques del Port de Barcelona.

A l’acabar el taller, es van dirigir a una sala on van deixar els seus objectes personals i van posar-se les armilles. A continuació, van dirigir-se al port i van pujar a un petit vaixell. Es va donar una volta al port i els van ensenyar les terminals més importants; a banda, els van deixar portar el timó a cadascú.

Característiques del Port de Barcelona:

El Port de Barcelona és un port marítim, industrial, comercial i pesquer situat al peu de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona (Catalunya). Aquest port ha crescut moltes vegades en direcció sud, passant del Port antic de la Barceloneta i per la marina situada davant de les antigues drassanes, a ocupar una gran zona d'industrial, la Zona Franca.

Al Port comercial hi ha un volum de mercaderies de 27,2 milions de tones.

Hi ha diferents tipus de vaixells comercials, que transporten diversos tipus de mercaderies:

  • Bulk-carrier: per a les càrregues sòlides a granel. La seva mida varia des de 2.000 o 3.000 TPM fins a les 400.000 TPM.
  • Petrolier: des de petits vaixells de 500 TPM fins als súper petroliers de 550.000 TPM. Es divideixen també pel tipus de càrrega transportada, petroli cru, productes, etc.
  • Metaner: des de petits de 500 metres cúbics de gas fins a grans vaixells amb capacitat de 260.000 metres cúbics.
  • Vaixell portacontenidors: transporta contenidors amb les mercaderies més diverses; mouen el comerç internacional, ja que han fet que el preu del transport s'abarateixi en gran mesura. La seva mida es mesura per TEU, equivalent a un contenidor de 20 peus.
  • Vaixell frigorífic: especialitzat en transport de càrregues refrigerades, generalment productes alimentaris.
  • Ro-Ro: transporten carregament rodant; han abaratit el transport de cotxes o material rodant. Es mesuren per la quantitat de vehicles que poden transportar.

El Port de Barcelona és el major port de creuers del Mediterrani i el cinquè de creuers del món. Hi ha 7 terminals internacionals de passatgers dedicades als creuers i 2 estacions marítimes per les línies de ferri. El volum de passatgers és de 1,9 milions de persones, de les quals 1.289.706 són creuers i 606.758 són ferris. Les terminals de ferri operen vaixells de Baleària, Acciona, Grimaldi, Grandi Navi Veloci i Suardiaz.

Febrer 2017

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR