Entrevista a Berta Rossell

 br1

Per E. Alfonso, A. Adanero, A. Aragonés, Z. Ghiglino, G. Lorca, A. Oliva, À. Padullés, C. Pita, A. Vallejo, 1r ESO

Hem entrevistat a Berta Rossell per conèixer la seva experiència a Zafra Investigadora fent el treball amb el que va aconseguir un primer premi. Sí, no és broma, va presentar el treball “QUINA HAMBURGUESA PREFEREIXES? Estudi d’opinió” al concurs Planter de Sondeigs convocat per les Universitats UPC, UB i UAB, en la categoria de 1r i 2n d’ESO, i li van donar el primer premi!!!

Zafra News: Ens podries explicar en què consisteix exactament el teu treball?
Berta Rossell: Vaig fer un treball sobre hamburgueses i és un treball estàdistic. Vaig passar un formulari a tots els alumnes de l’institut, per no imprimir-lo el vaig penjar al moodle. Havien de triar diferents hamburgueses, en funció de com les veien, els vam dir alguns dels ingredients que portaven i havien de dir quines menjarien i quines no. Després d’entre cinc o sis tipus d'hamburgueses havien de dir quina compraven més i quina compraven menys.

ZN: Com se't va ocórrer fer un projecte sobre les hamburgueses?
BR: Jo vull fer cuina i per això vaig pensar en aquest tema. Primer anava a fer una aplicació de móbil, peró ho vam veure massa complicat i vaig decidir les hamburgueses, perquè és molt simple, però alhora molt complicat.

ZN: Tenies alguna altra idea sobre com fer el treball en la pràctica?
BR: Sí, dins del tema de les hamburgueses, també volíem fer un formulari i portar hamburgueses fetes per a que les haguessin de tocar i tot. Peró era massa embolicat perquè potser es podien fer malbé i al cap de tocar-les molt ja no seria el mateix, total que ho vam fer tot directament amb una llista de preguntes.

ZN: Què va ser el més difícil de la investigació?
BR: Jo crec que fer el formulari i ordenar totes les respostes perquè basicament, un cop tens ordenades és quan cal posar-ho tot en un treball escrit.

ZN: Eren preguntes obertes o de resposta tancada?
BR: Eren tot respostes tancades menys una o dues crec que eren les més dificils de classificar.

ZN: Com va anar el fet de presentar el treball al concurs?
BR: Va ser molt guai, el que passa que a l’hora de donar els premis va ser una mica rotllo perquè ho feien a la tarda vespre i el mateix dia al matí ja van penjar els treballs guanyadors, o sigui que abans que diguessin que havia guanyat ja ho sabia.
Primer el volia presentar a un altre concurs, a l’Exporecerca que és al concurs que vaig anar fa dos anys però no em van agafar i el vaig presentar aquí.

ZN: Vas passar algun mal moment en el concurs?
BR: Bé anava amb una bena al peu i quasi que no podia caminar, anava una mica coixa i se'm veia molt.

ZN: Pensaves que podien premiar el teu treball?
BR: No, no ho pensava. Em feia molta il•lusió perquè hi havia un cartell a l’institut que deia que els premis eren auriculars i tablet, però no ho pensava.

br2

ZN: Què vas sentir quan vas que el treball havia merescut un premi?
BR: Molta satisfacció i va ser molt guai.

ZN: Tens alguna altra investigació entre mans?
BR: No, ara mateix no, perquè ha desaparegut l'extraescolar Zafra Investigadora. Ara és una matèria optativa a segon d'ESO. Segurament no faré res aquest any perquè és molt difícil sense un contacte presencial.

ZN: Com va ser que vas escollir l'activitat de Zafra Investigadora?
BR: La vaig escollir enganyada perquè va venir un dia en Joan Talarn a la classe de primer i ens va dir que era una extraescolar que es feia al laboratori i com que no sabia de què anava em vaig imaginar que faríem barreges de líquids… Vaig tenir curiositat i em vaig apuntar amb una altra amiga. Ens vam trobar una cosa bastant diferent però ens va agradar.

ZN: Què penses que t’ha aportat, a banda del premi, la teva participació en l’activitat extraescolar de Zafra investigadora?
BR: De tot, l’he fet durant dos anys i he aprés moltes coses. A banda de conceptes del mateix treball que estava fent, també com posar-te d'acord en el treball en grup perquè vaig fer un treball en grup fa dos anys, i què és investigar perquè no només és buscar per Internet, si busques per internet una cosa i després l'escrius ja no has investigat.

ZN: Moltes gràcies Berta! i enhorabona un cop més.

Vegeu altres informacions sobre el Premi i el seu lliurament a la notícia publicada a la web.

Octubre 2015

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR